GREEK AND INTERLATIONAL HISTORY

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017



ΡΟΔΟΣ- ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ
ΚΑΙ Η ΟΔΟΣ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ.


Απόσπασμα από το βιβλίο μου για το Παλάτι των Ιπποτών.

..................«Το «Καστέλο» ή αλλιώς το «Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου»», αρχίζει την ξενάγηση η αρχαιολόγος,
 «θεμελιώθηκε από τους Βυζαντινούς τον 7ο αιώνα μ.Χ. και αποτέλεσε την Ακρόπολη του Φρουρίου. Στην είσοδο του τελειώνει η «Οδός των Ιπποτών», κτισμένη πάνω στον αρχαίο δρόμο. Το Παλάτι βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του Κάστρου, απέναντι από τον ναό του Αγίου Ιωάννη.
     Τον 14ο αιώνα «οι Ιωαννίτες Ιππότες» έκαναν πολλές τροποποιήσεις στο κτίριο με σκοπό να το κάνουν το παλάτι του αρχηγού τους, του «Μεγάλου Μαγίστρου». Το Παλάτι δεν υπέστη ζημιές κατά την πολιορκία των Τούρκων και την κατάληψη της Ρόδου το 1522. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή.
     Καταστράφηκε ολοσχερώς το 1865, όταν εξερράγη η μπαρουταποθήκη που βρίσκονταν στα υπόγεια της εκκλησίας του "Αγίου Ιωάννη" (σώθηκαν μόνον οι πύργοι της εισόδου). Ο Ιταλός Διοικητής «De Vecchi» το 1940 βρήκε τα παλιά σχεδία του Παλατιού και το ανακατασκεύασε πλήρως ακολουθώντας τα, πιστά. Ήθελε να γίνει η κατοικία του εκάστοτε Ιταλού Διοικητή της Ρόδου, ή και θερινά ανάκτορα του Ιταλού «Βασιλιά Βιτόριο Εμμανουέλε του Γ» και αργότερα του «Μπενίτο Μουσολίνι».
     Το Παλάτι έχει ορθογώνιο σχήμα εβδομήντα πέντε επί ογδόντα μέτρα, και υπάρχει μια μεγάλη επίσης ορθογώνια εσωτερική αυλή διαστάσεων σαράντα επί πενήντα μέτρα.
     Στο ισόγειο του Παλατιού υπάρχουν αποθήκες, κουζίνες, στάβλοι,  καθώς και ένα παρεκκλήσι (δεξιά της μεγάλης σκάλας), μέσα στο οποίο υπάρχει χάλκινο άγαλμα του Αγίου Νικολάου, αντίγραφο ομώνυμου έργου του Ντονατέλλο που βρίσκεται στο Μπάρι. Την εσωτερική αυλή διακοσμούν πολλά αγάλματα της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής εποχής.
     Το ισόγειο ενώνεται με τον πρώτο όροφο με μια πολλή μεγάλη και απαράμιλλης ομορφιάς, πέτρινης σκάλας, που είναι παγκοσμίως γνωστή.
     Ο απάνω όροφος αποτελείται από ογδόντα δωμάτια με πολλές αξιόλογες τοιχογραφίες. Τα δωμάτια είναι στρωμένα με περίφημα αρχαία, βυζαντινά και ρωμαϊκά ψηφιδωτά, που έφεραν οι Ιταλοί κυρίως από το νησί της Κω.
     Εδώ στον απάνω όροφο υπάρχει η «Αίθουσα του Συμβουλίου», η τραπεζαρία, ο μικρός Ναός της Αγίας Αικατερίνης καθώς επίσης και τα διαμερίσματα του «Μεγάλου Μαγίστρου», επονομαζόμενα «Μαργαρίτες».
     Τα έπιπλα είναι του 16ου αιώνα, ενώ είναι καταπληκτικές οι αίθουσες υποδοχής, αναμονής και χορού.
     Η αρχαιολόγος τελείωσε την ξενάγηση με την αίθουσα με το περίφημο «Ψηφιδωτό της Μέδουσας», και αποχώρησε, αφού όλοι την ευχαρίστησαν θερμά..............


Πάνος Χαρ. Μανιατόπουλος.






















Η "Οδός των Ιπποτών".

Απόσπασμα από το βιβλίο μου για το Παλάτι των Ιπποτών.

.............Είναι εμφανές πόσο έχουν επηρεαστεί από την «μεσαιωνική ατμόσφαιρα» της οδού. Μιλούν ψιθυριστά (ενώ δεν υπάρχει κανένας άλλος στον δρόμο κοντά τους), μη θέλοντας να χαλάσουν την μαγική ηρεμία και την απόλυτη ησυχία που διαχέεται παντού, μέσα από τις πέτρες των σπιτιών, των εκκλησιών και του λιθόστρωτου δρόμου.
     Πρωτόγνωρες και μαγικές εικόνες έρχονται στο μυαλό τους. Αναμνήσεις από το πουθενά. Πανύψηλα γεροδεμένα άλογα σεργιανούν μπροστά τους, με ιππότες καβαλάρηδες, με μαύρες και άσπρες μπέρτες, με κόκκινους και άσπρους σταυρούς. Κρατούν κοντάρια, σπαθιά και ρόπαλα, χωμένοι στις ασήκωτες, γυαλιστερές και πανέμορφες σιδερένιες πανοπλίες τους. Στις περικεφαλαίες άλλοι έχουν χρωματιστά φτερά και άλλοι διάφορα σιδερένια η χρυσά αντικείμενα, όπως μικρές απομιμήσεις αρκούδων, τίγρεων, πανθήρων, φιδιών, σταυρών και άλλων διαφόρων εμβλημάτων που αντιπροσωπεύουν τα οικογενειακά τους οικόσημα.
     Στο άλλο χέρι κρατούν τις ασπίδες τους, απαράμιλλης τέχνης, σχεδίων και χρωμάτων, ακολουθόντας και αυτές πιστά τα σχέδια από τα οικόσημά τους.
     Σηκώνουν κάθε τόσο τα κεφάλια τους ψηλά και διακρίνουν πίσω από τα παράθυρα των ιπποτικών σπιτιών τις γυναίκες των ιπποτών να κεντούν κάποιο εργόχειρο, παρακολουθώντας απ έξω τους καβαλάρηδες και τις χρυσοποίκιλτες άμαξες με τις κυρίες της Αυλής, να ανηφορίζουν προς το Παλάτι.
     Κουβεντιάζοντας, έφτασαν στην πύλη του «Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου», αφού πέρασαν μπροστά από τον ναό «του Αγίου Ιωάννη», τα «Καταλύματα των Γλωσσών», το παρεκκλήσι της «Αγίας Τριάδας», το Νοσοκομείο των Ιπποτών, και τα σπίτια των αξιωματούχων του «Τάγματος»...........

Πάνος Χαρ. Μανιατόπουλος.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μουσείο Μαραθωνοδρόμων - Μαραθώνας Αττικής - 71 φωτογραφίες του 2019 + 4 videos

Μουσείο Μαραθωνοδρόμων - Μαραθώνας Αττικής  71 φωτογραφίες του 2019 + 4 videos Museum of Marathon's Races , in Marathon  ...