GREEK AND INTERLATIONAL HISTORY

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Στεμνίτσα Αρκαδίας, Πελοπόννησος 173 φωτογραφίες + 1 video του 2018


Στεμνίτσα Αρκαδίας, Πελοπόννησος

173 φωτογραφίες + 1 video του 2018

STEMNITSA - ARCADIA - PELOPONHSOS - GREECE





Ελάτε στην γη της «Επαγγελίας» και των καρπών (καρύδια, κάστανα, μήλα, πατάτες, μέλι, κεράσια). Στη γη της πέτρας, του έλατου, του Μαίναλου, του Λούσιου και του Θεού Πάνα. Στη γη των Μοναστηριών, του Κρυφού Σχολειού  και της Ελληνικής Επανάστασης. Οργανώστε από τώρα την εκδρομή σας και κλείστε νωρίς δωμάτια γιατί μετά δύσκολα θα βρείτε. Θα περάσετε καταπληκτικά και θα δείτε πράγματα που σίγουρα δεν έχετε ξαναδεί. Ο,τιδήποτε και αν σας αρέσει σε μια εκδρομή θα μπορέσετε να το κάνετε:


1. ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ στο καταπράσινο ΜΑΙΝΑΛΟ. Υπάρχουν τα ειδικά, παγκοσμίως γνωστά, μονοπάτια με καθορισμένο χρόνο πεζοπορίας για να διαλέξετε αυτό που θέλετε και αντέχετε.

2. KAYAK ΚΑΙ RAFTING, Η ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ, Η ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΑ, Η ΑΛΟΓΑ, δίπλα στον πανέμορφο ποταμό ΛΟΥΣΙΟ και στο φαράγγι του, σκεπασμένο από εκατοντάδες πλατάνια και καρυδιές.

3. ΠΕΡΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΑ ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΑ ΔΡΟΜΑΚΙΑ
της ΖΑΤΟΥΝΑΣ και της ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ και επισκεφτείτε τις 30 περίπου ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ και ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ:
α. ΖΑΤΟΥΝΑ: Άγιος Ιωάννης – Άγιος Κωνσταντίνος – Άγιος Γεώργιος – Αγία Ελεούσα – Άγιος Νεκτάριος – Άγιος Χαράλαμπος – Προφήτης Ηλίας – Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου, και άλλοι.
β. ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ: Αγία Κυριακή (1834) – Άγιος Χαράλαμπος – Ταξιαρχών – Άγιος Γεώργιος – Μεταμόρφωση – Άγιος Ευθύμιος – Άγιοι Ανάργυροι – Αγια Παρασκευή – Παναγιά του Λύρη – Παναγία Μυρτιδιώτισσα – Άγιος Ιωάννης – Άγιοι Απόστολοι – Άγιος Ανδρέας και άλλοι.

4. ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ:
α. Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Σήμερα υπάρχουν 30.000 τόμοι ενώ η Βιβλιοθήκη διέθεσε 5.000 τόμους στον Κολοκοτρώνη, για να φτιάξει με το χαρτί τους φυσίγγια στην Επανάσταση του 1821.
β. ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ «ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ»
(7 Πατριάρχες, 10 Αρχιεπίσκοποι, 56 Μητροπολίτες και 50 Επίσκοποι κατάγονται από την Δημητσάνα).
γ. ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΩΝ «ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ» και ΤΟΥ «ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ 5ου».
δ. ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ (1929).
ε.. ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΩΝ:
Οι δεκατέσσερις Μπαρουτόμυλοι τους παρήγαγαν 700 οκάδες μπαρούτι ημερησίως και προμήθευαν την Επανάσταση (κρύβοντας από τους Τούρκους τα έτοιμα σακιά στις αποθήκες και στους στάβλους των σπιτιών τους).
στ. ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: εδώ έγινε ο «Μυστικός Δείπνος», όπου ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, ο Αντωνόπουλος και ο Κανέλλος Δεληγιάννης ορκίστηκαν τον «Μέγα Όρκον» για την έναρξη της Επανάστασης.
ζ. Τα δύο σωζόμενα τμήματα των ΑΡΧΑΙΩΝ ΤΕΙΧΩΝ της Δημητσάνας. Το ένα είναι Μυκηναικό (1000-1250 π.Χ.), και το άλλο του 4ου αιώνα μ.Χ..
η. Το «ΩΡΟΛΟΓΟΣΤΑΣΙΟ», ένα μαρμάρινο καταπληκτικό οικοδόμημα ύψους 27 μέτρων, του οποίου οι πλάκες δείχνουν την ώρα, με καμπάνα 700 κιλών (που χρειάστηκε 14 χρόνια για να κατασκευαστεί. Από το 1914 έως το 1929).
θ. ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ.
Με κινητήρια δύναμη το νερό, λειτουργεί νερόμυλος, βυρσοδεψίο, νεροτριβή, μπαρουτόμυλος κ.α.
ι. ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗΝ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ.
(Η Μονή Πετράκη (Ευαγγελισμός-Αθήνα) ιδρύθηκε το 1673 από τον εκ Δημητσάνας Μοναχό Παρθένιο Πετράκη, ανεψιό του επίσης εκ Δημητσάνας Πατριάρχη Ιεροσολύμων Σωφρόνιο).
κ. Τη παλιά βρύση του «ΜΟΥΣΤΑΦΑ».
λ. Τρίτοξη Γέφυρα.

5. ΖΑΤΟΥΝΑ:
α. ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (1919) που σήμερα είναι το ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ (Ο Θεοδωράκης κατά την διάρκεια της δικτατορίας του 1967 εξορίστηκε στη Ζάτουνα και την έκανε παγκοσμίως γνωστή με τα έργα του που τους χάρισε το όνομα «ΑΡΚΑΔΙΕΣ». Δυστυχώς σήμερα το Μουσείο είναι κλειστό).
β. Το σπίτι του ΜΙΜΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (ο ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ και η ΜΠΕΑΤΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ κατάγονται από την ΖΑΤΟΥΝΑ). Ο ΣΤΑΙΚΟΣ ΣΤΑΙΚΟΠΟΥΛΟΣ κατάγεται επίσης από την ΖΑΤΟΥΝΑ (ο γενναίος οπλαρχηγός που κατέλαβε με «ρεσάλτο» το ΠΑΛΑΜΗΔΙ του ΝΑΥΠΛΙΟΥ το 1821).
γ. ΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΟΒΙΤΙΣΣΑ) του 1853, με τοιχογραφίες του μεγάλου ζωγράφου ΠΕΛΕΚΑΣΗ.
δ. ΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ στη πλατεία της Ζάτουνας.
ε. Παμπάλαιες ΠΗΓΕΣ και ΒΡΥΣΕΣ: Νερούλι – Πάνω Βρύση – Πύργος – Πέρα Βρύση και η Βρύση των Κολοκοτρωναίων.

6. ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ:
Πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στα παμπάλαια μοναστήρια της περιοχής, που είναι παγκοσμίως γνωστά. Στα Μοναστήρια καθαρίστε το μυαλό σας και την ψυχή σας, νιώστε την θρησκευτική κατάνυξη του χώρου και αφήστε την Ελληνική Επαναστατική Ιστορία να σας πλημμυρίσει… . Ασπαστείτε τις ίδιες Εικόνες που φιλούσαν ο Κολοκοτρώνης και τα παλικάρια του, πριν από κάθε μάχη, και αφουγκραστείτε νοερά τον Μεγάλο Στρατηλάτη να μπαίνει με το άλογό του για να προσκυνήσει («καβάλα πάει στην Εκκλησιά, καβάλα προσκυνάει…»):

α. ΜΟΝΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ του 13ου αιώνα μ.Χ., Δημητσάνα.
β. ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ του 963 μ.Χ., Δημητσάνα,
γ. ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ του 15ου αιώνα, Στεμνίτσα.
δ. ΜΟΝΗ ΑΙΜΥΑΛΩΝ του 16ου αιώνα μ.Χ.(εδώ βρίσκεται και το Λινό των Κολοκοτρωναίων, το σημείο που σε μια μάχη με τους Τούρκους το1806 σκοτώθηκε ο αδερφός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Γιάννης Κολοκοτρώνης), Δημητσάνα.
ε. ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Σας προτείνω έναν καταπληκτικό περίπατο από την Μονή Φιλοσόφου προς το Κρυφό Σχολειό. Βγάλτε αμέτρητες μοναδικές φωτογραφίες και στρέφοντας την μηχανή προς τον ουρανό «ζουμάρετε» και αποθανατίστε τους αετούς και τα γεράκια που πετούν πάνω από το κεφάλι σας !!!, Δημητσάνα.
στ. ΜΟΝΗ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ σύγχρονο, Ελληνικό.
ζ. ΜΟΝΗ ΚΑΛΑΜΙΟΥ του 1705, Ελληνικό.
η. ΜΟΝΗ ΚΕΡΝΙΤΣΑΣ του 1105, Βυτίνα.
θ. ΜΟΝΗ ΚΑΝΔΗΛΑΣ του 1700 (άγνωστο πότε ακριβώς), Λεβίδι.

7. ΑΛΛΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ (εκτός Ζάτουνας και Δημητσάνας): Οργανώστε τοπικές εκδρομές στα πολύ κοντινά (μισή-μια ώρα περίπου οδικώς) πανέμορφα και πασίγνωστα γειτονικά χωριά:

α. ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ: (Κάστρο, Θέατρο, Λαογραφικό Μουσείο, Σχολή Αργυροχρυσοχοίας, Βρύσες, Ναός Άγίου Νικολάου, Ναός Άγίου Δημητρίου, Ναός Τριών Ιεραρχών και Άγίων Αναργύρων, Ναός Μπαφέρω, Ναός Άγίας Παρασκευής, Ναός Ιωάννη του Θεολόγου, Ναός Παναγίας, Ναός Προφήτη Ηλία, Ναός Άγίου Γεωργίου (Καταγιώργη), Ναός Άγίου Παντελεήμονα, Ναός Άι-Γιάννη, Ναός Άγίου Σπυρίδωνα, Ναός Αγίου Γεωργίου με τοιχογραφίες του Κόντογλου, Ναός Ζωοδόχου Πηγής και Μονή Ζωοδόχου Πηγής του 15ου αιώνα όπου ήταν η έδρα της Α΄ Πελοποννησιακής Γερουσίας τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1821).

β. ΕΛΛΗΝΙΚΟ: (Εκκλησιαστικό Μουσείο), πολύ κοντά στην Αρχαία Γόρτυνα με τον Ναό του Ασκληπειού με τα ιαματικά λουτρά του, ο αρχαιολογικός χώρος «Ελληνικό», το γεφύρι «του Κόκκορη» και τα πηγάδια. Ναός Άγιος Δημήτριος, Ναός Άγιος Βλάσιος, Μονή Άγίου Νικοδήμου, Μονή Καλαμίου.

γ. ΛΥΜΠΟΒΙΣΙ: (Το πατρογονικό σπίτι και σημερινό Μουσείο της οικογένειας του Κολοκοτρώνη - το πραγματικό επίθετο του Γέρου του Μοριά ήταν «Τσεργίνης» που άλλαξε σε «Μπότσικας» και τέλος ο παππούς του Θεόδωρου το έκανε «Κολοκοτρώνης»).

δ. ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ: (Κάστρο και Γεφύρια του Κούκου και της Καρύταινας {Πεντοχίλιαρο}). Όταν ο Καζαντζάκης την επισκέφτηκε την αποκάλεσε «Τολέδο» της Ελλάδας.Ναός Άγίου Νικολάου, Ναός Ζωοδόχου Πηγής (2 Ναοί), Ναός Παναγίας του Κάστρου, Κωδωνοστάσιο, Παρεκκλήσι Γενέσιον της Θεοτόκου και Πύργος Βυζαντινός του Μαντζουρανόγιαννη.

ε. ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ: (Πλάτανος των Κολοκοτρωναίων, όπου η οικογένεια έπαιρνε τις μεγάλες αποφάσεις για την Επανάσταση)

στ. ΒΛΟΓΓΟΣ: (Παλαιά Πηγή και Ναός Αγίου Γεωργίου).

ζ. ΜΕΛΙΣΣΟΠΕΤΡΑ: (Ναός του Αγίου Ιωάννου του 17ου αιώνα και Ναός της Παναγιάς μέσα στο βαθούλωμα του βράχου). Από εδώ κατάγεται ο παγκοσμίου φήμης Ελληνας Συνθέτης και Μαέστρος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Διευθυντής Ορχήστρας του Ελληνικού Ωδείου 1924-1925, Διευθυντής Ορχήστρας Μινεάπολης Η.Π.Α. και Διευθυντής της Φιλαρμονικής της Ν. Υόρκης 1949-1957).

η. ΖΥΓΟΒΙΣΤΙ: (Μνημείο με τα ονόματα των 200 «Αθανάτων» Ζυγοβιστινών που αποτελούσαν την προσωπική φρουρά του Κολοκοτρώνη και που τους αποκαλούσε «οι Δικοί μου…»). Ναός ‘Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, Ναός Αγίου Νικολάου, Καποδιστριακό Σχολείο του 1830, Τάφος της Καλλιστώς και Ιερό της Καλλίστης.

θ. ΡΑΔΟΥ: (Ερείπια της αρχαίας πόλης «Θεισόας»).

ι. ΠΑΝΑΓΙΑ: (Λαογραφικό Μουσείο).

κ. ΡΙΖΟΣΠΗΛΙΑ: (Παραδοσιακή Βρύση Πατρινού).


8. ΤΑΞΙΔΙ – ΔΙΑΔΡΟΜΗ: 2,5 ώρες περίπου από την Αθήνα μέσω Εθνικής οδού Αθηνών-Τριπόλεως με κόστος απλής διαδρομής (χωρίς επιστροφή) 30-35 περίπου ευρώ σε βενζίνη και 11 ευρώ για διόδια (μέσω Αττικής Οδού). Λίγο έξω (πριν) από την Τρίπολη στρίβετε δεξιά προς Βυτίνα. Σε λίγα χιλιόμετρα θα συναντήσετε τον ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ (ένα μοναδικό αρχιτεκτονικά Ναό) και λίγο παρακάτω το καταπληκτικό Σπήλαιο «ΚΑΨΙΑ», όπου ο ευγενέστατος και άριστα ενημερωμένος κος Γρηγόρης θα σας ενημερώσει για τους πανέμορφους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες. Συνεχίζετε για Βυτίνα περνώντας μέσα από το ΛΕΒΙΔΙ (Μουσείο Αλέξανδρου Παπαναστασίου – Δημοτική Βιβλιοθήκη – Λαογραφικό Μουσείο – Βυζαντινός Ναός της Παναγίας – Ναός Ταξιαρχών – Ναός της Παναγιάς του 11ου αιώνα και Μονή Κανδήλας του 1700 περίπου).

Στην ΒΥΤΙΝΑ αν φτάσετε πρωί σταματήστε για πρωινό στην πανέμορφη πλατεία της (μέλι και βούτυρο Βυτίνας, φρυγανισμένο ψωμί με φασκόμηλο ή τσάι του βουνού). Αν φτάσετε μεσημέρι επιλέξτε ένα από τα παραδοσιακά εστιατόρια της και παραγγείλτε ολόκληρο χωριάτικο κοτόπουλο με την σούπα του !!!
Πριν φύγετε για Δημητσάνα ανάψτε ένα κεράκι στον Ναό του Αγίου Τρύφωνα του 1846 (πάνω στην πλατεία) και αγοράστε ξυλόγλυπτα και γκλίτσες, άσπρο μέλι από έλατο, από ερρείκι, ή πορτοκαλιάς, θυμαριού ή ανθέων (με ή χωρίς κηρήθρα), ρίγανη, τσάι του βουνού, παραδοσιακά ζυμαρικά και όσπρια (ξινό και γλυκό Τραχανά – Πρασινούλια - Λαζάνια – Λαζανάκια – Βίδες - Πέννες – Κοχυλάκια – Χυλοπίτες – Μακαρόνια - Κριθαράκι – Κοφτό - Οσπριάδα – Τρίχρωμη Φακή – Κόκκινη Φακή), Γλυκά του Κουταλιού, Κράνμπερι, Κάστανα, Καρύδια γεμάτα ψίχα, εφετινής σοδειάς (όχι «τζούφια» τριετίας από την Τουρκία), και φυσικά Γραβιέρα, Βούτυρο, Γιαούρτι και Φέτα «ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ» (έχει πρατήριο του τυροκομείου του σε 15 μέτρα από την πλατεία). Τέτοια γραβιέρα και φέτα δεν έχετε ξαναφάει (σας το εγγυώμαι προσωπικά). Συνοδεύστε την με αχνιστό καρβέλι Ψωμί από το φούρνο της ΒΥΤΙΝΑΣ που ψήνει το ψωμί σε ξυλόφουρνο, και είναι το κάτι άλλο !!!

Οι φίλοι του μυστηρίου και της παραψυχολογίας αξίζει να επισκεφτείτε τα δύο εγκαταλελειμμένα μεγάλα Σανατόρια της περιοχής. Το πρώτο του «ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΑ» ή «ΙΘΩΜΗΣ» (1925). Το άλλο «ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ» (1923) βρίσκεται στα Μαγούλιανα επίσης κοντά στην Βυτίνα και κτίστηκε από την αδερφή του Παύλου Μελά. Με λίγη καλή τύχη, φαντασία και υπομονή κάποια φαντάσματα θα συναντήσετε !!!

Τέλος κοντά στη Βυτίνα είναι η ΜΟΝΗ ΚΕΡΝΙΤΣΑΣ του 1105.

9. ΔΙΑΜΟΝΗ: Υπάρχουν πάμπολλοι ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Δημητσάνα, στην Ζάτουνα και στην Στεμνίτσα με άριστες κριτικές στο Google (Booking com. και Trivago). Εγώ μπορώ να σας εγγυηθώ προσωπικά για τους 3 της Ζάτουνας που έχω «ιδίαν πείραν»:
1. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 5* «ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΝΥΦΑΝΤΗ»:
τηλ.:2795029202 και 6946529470
2. ΞΕΝΩΝΑΣ «ΕΛΟΒΑ»:
τηλ.:27950-31368 και 6945935846
3. ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ «VILLA DORA & YIANNIS»:
(ολόκληρη βίλα με 4 υπνοδωμάτια, 3 μπάνια για 9 φιλοξενούμενους) τηλ.: 6977238773.
Και στα τρία υπάρχει άριστη φιλοξενία, ευγένεια, καθαριότητα και περιποίηση σε πανέμορφα δωμάτια με πολύ καλό πρωινό και φαγητό.

10. ΦΑΓΗΤΟ: Αρκετά ποιοτικά κουτούκια και εστιατόρια με καλό φαγητό, τοπικούς μεζέδες και παραδοσιακό της περιοχής φαγητό (Ελάφι με δαμάσκηνα, Αγριογούρουνο γάστρας, Βετούλι, Κατσικάκι λαδορίγανη ή γιουβέτσι, Αρνί γάστρας, Αρνί Κιούλμπασι, Κόκκορας κρασάτος, Πάπια με πορτοκάλι, Μοσχαράκι φούρνου, Γίδα βραστή, Μοσχαρόσουπα, Χόρτα και Τραχανά ξινό). Στη Ζάτουνα υπάρχει το πολύ καλό εστιατόριο «Μαργαρίτα» και το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Αρχοντικό Ανυφαντή». Μην παραλείψετε το μεζεδοπωλείο «Ου Μπλέξεις» με τους πεντανόστιμους μεζέδες του, στην πλατεία της Ζάτουνας.

11. ΑΓΟΡΕΣ: Μέλι, παραδοσιακά ζυμαρικά και γλυκά του κουταλιού. Μην φύγετε από την Δημητσάνα αν δε αγοράσετε καρυδάκι γλυκό και τα χειροποίητα γλυκά «Λούσιος» του Λάμπη Μπαξεβάνη. Παράγονται από τοπικά προϊόντα και πωλούνται σε ταψάκια ή τυλιγμένα ένα-ένα σε ειδική συσκευασία. Δοκιμάστε τα περίφημα αμυγδαλωτά, τις φλογέρες, τα μπακλαβαδάκια, τα καταιφάκια, το γιαννιώτικο, την καρυδόπιτα και το ραβανί, το τρίγωνο, τις δίπλες, τις σοκολατόπιτες, το γαλακτομπούρικο και του κουραμπιέδες. Εγώ προσωπικά είμαι λάτρης του γλυκού «κοπενχάγη». Υπάρχει τοπικό τσίπουρο, καρύδια και φυσικά τα μεγάλα κατακόκκινα ζουμερά Μήλα – γνωστά ως Τριπόλεως (θα ξαναθυμηθείτε πως μυρίζουν τα μήλα !!!). Σίγουρα δεν έχετε ακούσει ότι οι Πατάτες Αρκαδίας είναι οι νοστιμότερες στην Ελλάδα (ούτε εγώ το ήξερα μέχρι που έφαγα κάποια στιγμή), είναι όμως αρκετά δυσεύρετες).

Θα μπορούσα να σας γράψω δεκάδες σελίδες με πληροφορίες για την περιοχή, αλλά νομίζω ότι αρκετά σας κούρασα. Για επιπλέον πληροφορίες μην διστάσετε να μου στείλετε τις ερωτήσεις σας και τις απορίες σας στα προσωπικά μου μηνύματα.

ΤΕΛΟΣ μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας ζακέτες και ζεστά ρούχα. Όταν η Αθήνα τον Αύγουστο είχε «35αρια» εδώ είχαμε 22-23 βαθμούς Κελσίου !!!


ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ






































VIDEO ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΜΝΙΤΣA (4.38 λεπτά)
(ΠΑΤΗΣΤΕ 2 ΦΟΡΕΣ ΤΟ PLAY)
















































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μουσείο Μαραθωνοδρόμων - Μαραθώνας Αττικής - 71 φωτογραφίες του 2019 + 4 videos

Μουσείο Μαραθωνοδρόμων - Μαραθώνας Αττικής  71 φωτογραφίες του 2019 + 4 videos Museum of Marathon's Races , in Marathon  ...